Είδατε κάτι που σας τρόμαξε;

Εμφανίστηκαν οι πρώτες ρυτίδες και σας έχει πιάσει πανικός. Λογικό είναι, ο χρόνος και η φθορά που επιφέρει είναι ο μεγαλύτερος φόβος του ανθρώπου. Η σύγχρονη επιστήμη όμως έχει τρόπους να σας βοηθήσει να ανακτήσετε την καλή σας διάθεση.

Αξιοποιούμε σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, αποδεδειγμένα ασφαλή.
Οι προτεινόμενες θεραπείες είναι εξατομικευμένες, βασιζόμενες πάντα στις ανάγκες σας.
Συνδυάζουμε τις πιο αποτελεσματικές ιατρικές μεθόδους και τεχνικές για το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Ας μιλήσουμε για το Botox...

Το botox είναι μια μη επεμβατική θεραπεία αντιγήρανσης που προσφέρει άμεσα ένα πιο λείο και νεανικό δέρμα. Πραγματοποιείται ενέσιμα και στοχεύει στην μείωση των ρυτίδων και την εξομάλυνση των γραμμών της γήρανσης του προσώπου. Η ονομασία του botox προέρχεται από τη βοτουλινική τοξίνη τύπου Α, που σε αραιωμένη μορφή αποτελεί το βασικό συστατικό του φαρμάκου. Ουσιαστικά το Botox, το Dysport, το Xeomin αποτελούν τις εταιρικές ονομασίες του ίδιου φαρμάκου, δηλαδή της βοτουλινικής τοξίνης.

Η βοτουλινική τοξίνη αποτελεί ένα σύμπλεγμα πρωτεϊνών που, εγχεόμενη στον μυ, αδρανοποιεί τους νευροδιαβιβαστές που του μεταφέρουν την πληροφορία που χρειάζεται ώστε να κινηθεί. Με άλλα λόγια, το botox μπλοκάρει προσωρινά την κινητικότητα των μυών στην οποία οφείλεται η δημιουργία των ρυτίδων, λειαίνοντας έτσι την επιδερμίδα και δίνοντας νεανική όψη στο πρόσωπο.

Όσον αφορά τη διαδικασία, είναι πολύ γρήγορη και εύκολη και περιλαμβάνει περίπου τέσσερις ή πέντε ενέσεις που πραγματοποιούνται με την χρήση πολύ λεπτών βελόνων.

Συχνές ερωτήσεις που αφορούν το Botox

Απόλυτα ασφαλές. Εξάλλου δεν έχει εφαρμογή μόνο στην αντιγήρανση. Πρόκειται για μια θεραπεία που χρησιμοποιείται περίπου 80 χρόνια σε ένα πλήθος παθήσεων, όπως η υπεριδρωσία, ο σπασμός των βλεφάρων και σε αρκετές νευρομυϊκές παθήσεις. Η χρήση του στην αισθητική ιατρική (αναφορικά με τις ρυτίδες στο άνω μέρος του προσώπου) είναι εγκεκριμένη από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Οι πιο συνηθισμένες περιοχές εφαρμογής στο πρόσωπο, είναι οι οριζόντιες ρυτίδες του μετώπου, οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας), οι κάθετες ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια (συνήθως σε συνδυασμό με υαλουρονικό οξύ ώστε να γεμίσουν συγχρόνως), επιλεκτικά στο άνω χείλος στις ρυτίδες του καπνιστού, στις ρυτίδες της γωνίας του στόματος (λυπημένη έκφραση), στο λαιμό (ταινίες λαιμού), στα μάγουλα και σήμερα για μικρή ανασήκωση της μύτης.

Είναι ίσως το πιο αγχωτικό πράγμα όταν σκέφτεσαι τις επόμενες μέρες του botox. Να ξαφνιάζεσαι και τα φρύδια σου να μην σηκώνονται! Να απορείς και το μέτωπό σου να μην πηγαίνει πουθενά. Το botox μειώνει τις συσπάσες των μυών που κινούν το δέρμα με αποτέλεσμα οι λεπτές γραμμές να απαλύνουν. Όταν η ουσία ενίεται στα σωστά ανατομικά σημεία και στη σωστή δόση, οι εκφράσεις και τα χαρακτηριστικά του προσώπου δεν αλλοιώνονται αλλά αναδεικνύονται, καθώς το πρόσωπο φαίνεται πιο ξεκούραστο και ανανεωμένο!

Η διάρκεια δράσης του botox είναι παροδική, πλήρως αναστρέψιμη και κυμαίνεται από 4 έως 6 μήνες κατά μέσο όρο με μια μικρή κινητικότητα που μπορεί να εμφανιστεί ήδη από τον 3ο μήνα. Επομένως θα πρέπει να επαναλαμβάνεται 2 με 3 φορές το χρόνο.

Αν δεν ανήκεις στους newbies του botox και είναι κάτι που έχεις βάλει στη ζωή σου αρκετό καιρό είναι πολύ πιθανόν να έχεις αυτή την απορία. Καλά κάνεις και την έχεις ή αδίκως προβληματίζεσαι; Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των θεραπειών που μπορεί να κάνει κανείς. Αντιθέτως, σύμφωνα με μελέτη σε μεγάλο αριθμό ασθενών που δημοσιεύτηκε 2011 στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό American Society of Dermatologic Surgery, η έγκαιρη και συνεπής επανάληψη της θεραπείας κάθε 4- 5 μήνες οδηγεί σε μεγαλύτερη κάθε φορά μείωση των ρυτίδων, μεγαλύτερη ικανοποίηση των «ασθενών» και μεγαλύτερη διάρκεια του αποτελέσματος που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τους 7 μήνες.

Η ανάγκη για την θεραπεία με botox δεν καθορίζεται από την ηλικία. Υπάρχουν πρόσωπα με υπερδραστήριους μύες και έντονη εκφραστικότητα που χρειάζονται botox ήδη από την ηλικία των 20 ετών, ενώ πρόσωπα υποτονικά μπορεί να μην εμφανίσουν ρυτίδες έκφρασης πριν την ηλικία των 30-35 ετών. Επομένως η κατάσταση του προσώπου και όχι η ηλικία καθορίζουν την ανάγκη για την εφαρμογή της θεραπείας με botox. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας δρα προληπτικά στην εμφάνιση και εγκατάσταση των ρυτίδων και διατηρεί το νεανικό πρόσωπο για πολλά χρόνια. Η προληπτική εφαρμογή του μπότοξ στις ηλικίες 20-30 κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Όταν οι ρυτίδες είναι αρκετά έντονες, έχουν εγκατασταθεί και γίνει μόνιμες ή όταν συνυπάρχει χαλάρωση του δέρματος το botox πέρα από μια πιο ξεκούραστη όψη δεν θα σβήσει εντελώς τις ρυτίδες. Στις περιπτώσεις αυτές θα απαιτηθεί η συνδυαστική χρήση υαλουρονικού οξέος. Για το λόγο αυτό, το botox ως μονοθεραπεία δεν ενδείκνυται σε ηλικίες άνω των 65 ετών.

Η βελόνα του botox είναι πάρα πολύ λεπτή για να προκαλέσει πόνο. Ωστόσο για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει η παραμικρή ενόχληση ή δυσφορία, πραγματοποιούμε τοπική επάλειψη αναισθητικής κρέμας στα σημεία που θα εφαρμοστεί, περίπου 40’ λεπτά πριν τη θεραπεία.

Για κάθε άνθρωπο χρειάζεται άλλη ποσότητα αναλόγως με τις ανάγκες του ενώ το επαναληπτικό μέσα σε διάστημα 15 ημερών είναι υποχρεωτικό για επανεξέταση, για να ενισχύουμε ή να διορθώνουμε το αποτέλεσμα. Το κόστος της θεραπείας κυμαίνεται στα 200-250 ευρώ.

Ξέρεις ότι το botox σου πήγε καλά αν σου πουν «Δείχνεις πολύ ξεκούραστη!». Ξέρεις ότι το botox σου δεν πέτυχε αν σε ρωτήσουν «Έκανες botox;». Τότε κάνουμε λόγο για κακή εφαρμογή του γιατρού.

Τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι εμφανή σε διάστημα τριών ημερών. Οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει θερμότητα στα σημεία της θεραπείας, όπως το καυτό νερό, η σάουνα, το πιστολάκι μαλλιών ή η τριβή της περιοχής της έγχυσης. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική οδηγία, καθώς κατά την πρώτη μέρα υπάρχει κίνδυνος να μετακινηθεί η ουσία σε διαφορετικές περιοχές του προσώπου, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στο αισθητικό αποτέλεσμα, ενδέχεται δηλαδή να μειώσει ή και να ακυρώσει τη δράση του φαρμάκου. Παράλληλα, μπορεί να οδηγήσει και σε άλλες παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους ή δύσπνοια.

Filers (Υαλουρονικό)

Τα τελευταία χρόνια η μη επεμβατική θεραπεία με υαλουρονικό οξύ στα χείλη και το πρόσωπο γενικότερα έχει γίνει πολύ δημοφιλής. Πρόκειται άλλωστε για μια ασφαλή και απλή αισθητική θεραπεία, που μπορεί να αναζωογονήσει το πρόσωπο, να του χαρίσει νεανική όψη και να σβήσει τις ρυτίδες χωρίς παρενέργειες.

Η συγκεκριμένη θεραπεία βασίζεται σε ένα από τα βασικά δομικά στοιχεία της επιδερμίδας, το υαλουρονικό οξύ, το οποίο χάνεται από τον οργανισμό με την πάροδο του χρόνου. Αναπληρώνοντάς το με μια ενέσιμη εφαρμογή μπορείτε να ανανεώσετε το δέρμα σας και να επαναφέρετε την σφριγηλότητα και την ελαστικότητά του.

Είναι μια αντιστρέψιμη μορφή φυσικού botox. Τι σημαίνει αυτό; Πως σε περίπτωση που το αποτέλεσμα σας φαίνεται υπερβολικό, μπορείτε να εκχύσετε στο ίδιο σημείο το αντίδοτο του.

Συχνές ερωτήσεις που αφορούν το Υαλουρονικό

Πρόκειται για έναν πολυσακχαρίτη, την λεγόμενη γλυκοζαμινογλυκάνη (GAG), που αποτελεί φυσικό δομικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού και έχει μεγάλο μοριακό βάρος. Με την πάροδο του χρόνου όμως το υαλουρονικό οξύ μειώνεται από το δέρμα, με αποτέλεσμα να χάνει την νεανική του όψη, την σφριγηλότητα του, να αφυδατώνεται και να εμφανίζονται σιγά σιγά ρυτίδες. Μάλιστα έχει αποδειχθεί πως στην ηλικία των 45 η περιεκτικότητα του οργανισμού σε υαλουρονικό οξύ έχει μειωθεί στο μισό. Ωστόσο, καθημερινά ο ίδιος μας ο οργανισμός αντικαθιστά φυσικά το 1/3 της παραγόμενης ποσότητας υαλουρονικού οξέος. Πέρα από την βαθιά ενυδάτωση του δέρματος, το υαλουρονικό οξύ έχει σημαντικό ρόλο και στην ανάπλαση – επούλωση του. Μεταφέρει τις πρωτεΐνες και διατηρεί υγιή την όψη της επιδερμίδας.

Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ για το πρόσωπο είναι μια πολύ απλή και ασφαλής διαδικασία που μπορεί να ενυδατώσει την επιδερμίδα, να γεμίσει τις ρυτίδες, τα χείλη ή τα ζυγωματικά. Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ στο πρόσωπο βελτιώνει την ελαστικότητα και τονώνει την επιδερμίδα, κάνοντας την να δείχνει νεανική και φρέσκια. Όλα ξεκινούν συζητώντας με τον ιατρό προκειμένου να αποφασίσετε από κοινού τι θα γίνει. Αφού καταλήξετε στην ποιότητα, ποσότητα και τα σημεία εφαρμογής του υαλουρονικού οξέος, εφαρμόζεται μια αναισθητική κρέμα στα σημεία όπου θα γίνει η έκχυση έτσι ώστε να μην νιώσετε καθόλου πόνο. Σε αυτό το στάδιο αφήνετε την κρέμα να δράσει για 30-40 λεπτά κι έπειτα ξεκινάει η ενέσιμη θεραπεία με το υαλουρονικό οξύ, η οποία δεν διαρκεί περισσότερο από 5-10 λεπτά και γίνεται χρησιμοποιώντας μικρές αποστειρωμένες βελόνες ή ατραυμάτιστες κάνουλες. Στις περιοχές των ματιών χρησιμοποιούνται οι κάνουλες, έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί. Στις υπόλοιπες περιοχές του προσώπου η έκχυση του υαλουρονικού οξέος γίνεται με τις λεπτές βελόνες. Μετά την θεραπεία συνήθως ο γιατρός εφαρμόζει μασάζ στην περιοχή για να κατανέμει το υλικό ομοιόμορφα και να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτή τη διαδικασία δεν πρέπει να την κάνετε μόνη σας.

Προκειμένου να αποφύγετε το οίδημα μετά τη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ στα μάτια, τα χείλη και το πρόσωπο γενικότερα θα πρέπει να εφαρμόσετε λίγο πάγο ή κρύα επιθέματα με πυκνό διάλυμα χαμομηλιού. Αν εμφανιστεί οίδημα ή κοκκινίλα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, είναι κάτι παροδικό. Μετά από 1-2 ώρες θα έχει εξαφανιστεί. Επίσης, τις 5-6 πρώτες ημέρες δεν θα πρέπει να εκτεθείτε στη ζέστη και τον ήλιο, να κάνετε έντονες κινήσεις προσώπου, ούτε να κοιμάστε σε στάσεις που θα προκαλούν πίεση στα σημεία εφαρμογής της θεραπείας.

Το αποτέλεσμα της θεραπείας είναι άμεσο, αν και η επανεξέταση από τον γιατρό γίνεται συνήθως μετά από 10-15 ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί πως η μη επεμβατική αυτή μέθοδος αισθητικής με υαλουρονικό οξύ δεν είναι μόνιμη. Έχει συνήθως διάρκεια 9-15 μήνες, αλλά αυτό εξαρτάται από κάποιους παράγοντες. Σημαντικό ρόλο στην διάρκεια του αποτελέσματος έχει το φύλο, η ηλικία, η κινητικότητα των μυών στα σημεία εφαρμογής της θεραπείας, η εκφραστικότητα του προσώπου, ο τρόπος ζωής και φυσικά το προϊόν υαλουρονικού οξέος που χρησιμοποιήθηκε.

Οι περιοχές στις οποίες χρησιμοποιείται το υαλουρονικό οξύ για το πρόσωπο είναι:

 • Ρυτίδες Παρειών – Μετώπου
 • Ρυτίδες Ματιών – Μεσοφρύου (μετά από θεραπεία με νευροτοξίνη)
 • Μαύροι Κύκλοι κάτω από τα μάτια (tear trough – ένεση υαλουρονικού με κάνουλα)
 • Ρυτίδες Χειλιών – Στόματος – Αύξηση Όγκου Χειλιών
 • Ρυτίδες Λαιμού – Γέμισμα Ζυγωματικών
 • Contouring προσώπου – επαναπροσδιορισμός του περιγράμματος προσώπου (βελτίωση του οβάλ του προσώπου)
 • Ουλές Ακμής

Το υαλουρονικό οξύ που κυκλοφορεί από μεγάλες εταιρείες στην χώρα μας φέρει πιστοποίηση από Ευρωπαϊκούς και Αμερικανικούς φορείς που εγγυώνται την απόλυτη ασφάλεια στην εφαρμογή του. Επιπλέον επιβάλλεται η θεραπεία να γίνεται αποκλειστικά από δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό που είναι και οι μόνοι καταρτισμένοι επιστημονικά ιατροί για την σωστή και ασφαλή εφαρμογή του.

Οι επιπλοκές του υαλουρονικού οξέος επομένως είναι εξαιρετικά σπάνιες όταν αυτό εφαρμόζεται από τον εξειδικευμένο ιατρό και όλες πλήρως αναστρέψιμες και περιλαμβάνουν:

 • Αλλεργική αντίδραση (εξαιρετικά σπάνια), που εκδηλώνεται με οίδημα και ερυθρότητα στην περιοχή εφαρμογής και αντιμετωπίζεται με χορήγηση κορτικοστεροειδών.
 • Φλεγμονή, αν δεν τηρηθούν σωστά οι κανόνες υγιεινής που αντιμετωπίζεται με λήψη αντιβιοτικών.
 • Εκχύμωση (μελανιά) ή οίδημα στο σημείο εφαρμογής, που όμως υποχωρεί γρήγορα με την εφαρμογή παγοθεραπείας.
 • Υπερβολικό αποτέλεσμα που μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική απαίτηση από τον ασθενή και αντιμετωπίζεται με την έγχυση υαλουρονιδάσης τοπικά (αντίδοτο του υαλουρονικού οξέος).

Όταν το αποτέλεσμα του υαλουρονικού οξέος πριν και μετά δεν μας ικανοποιεί, μπορούμε να το απομακρύνουμε με το αντίδοτό του που είναι η υαλουρονιδάση. Η υαλουροονιδάση είναι ένα ένζυμο (πρωτεΐνη) που καταστρέφει το υαλουρονικό οξύ και χρησιμοποιείται χρόνια στην ιατρική ως μέσο που βοηθά στην απορρόφηση κάποιων φαρμάκων. Είναι μια ουσία η οποία αν χορηγηθεί ενέσιμα στο σημείο του υαλουρονικού οξέος το διαλύει άμεσα σε λίγα μόλις λεπτά. Η υαλουρονιδάση είναι ασφαλής και επιδρά μόνο στο συνθετικό υαλουρονικό οξύ και όχι σε εκείνο που υπάρχει φυσικά στον οργανισμό μας.

Λόγω του ότι το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ έχει μια πολύ ιδιαίτερη εργαστηριακά παραγωγή, ούτως ώστε να είναι όσο το δυνατόν παρόμοιο με το φυσικό υαλουρονικό οξύ της επιδερμίδας μας, οι τιμές του δεν είναι πολύ οικονομικές. Μάλιστα ανάλογα με την ποιότητα του υαλουρονικού οξέος, την ποσότητα που θα χρησιμοποιηθεί και την διάρκεια του αποτελέσματος που προσφέρει, το κόστος μειώνεται ή αυξάνεται αναλόγως.

Σε γενικές γραμμές η θεραπεία με ενέσιμο υαλουρονικό οξύ είναι εξατομικευμένη και το κόστος της υπολογίζεται από τον ιατρό μετά την πρώτη επίσκεψη, στην οποία θα συζητηθεί τι ακριβώς θέλει ο πελάτης και σε ποια σημεία. Ενδεικτικές τιμές για θεραπεία με υαλουρονικό οξύ είναι οι εξής:

 • Ολοκληρωμένη θεραπεία ξεκινάει από 220 ευρώ ανά συνεδρία
 • Γέμισμα ρυτίδων από 80 ευρώ
 • Εφαρμογή ενέσιμου υαλουρονικού οξέος στα χείλη / ρινοπαρειακές αύλακες / ζυγωματικά από 220 ευρώ για 2 συνεδρίες

Πως μπορώ να απαλλαγώ από Μελαχρωματικές Βλάβες (Κηλίδες - Πανάδες - Φακίδες κα.);

Οι μελαγχρωματικές βλάβες αποτελούν περιοχές του δέρματος με πιο σκούρο χρώμα (καφέ ανοιχτό) από αυτό του δέρματος μας. Το χρώμα τους οφείλεται στην υπερβολική  συγκέντρωση μελανίνης σε μια περιοχή του δέρματος. Οι πιο συνηθισμένες μελαγχρωματικές βλάβες δέρματος είναι:

 • Κηλίδες γήρανσης
 • Πανάδες
 • Φακίδες

Η υψηλή συγκέντρωση μελανίνης μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Οι πιο σημαντικοί είναι οι παρακάτω:

 

 • Η υπεριώδης ακτινοβολία UV (ηλιακή έκθεση) – στις περισσότερες περιπτώσεις οι βλάβες εμφανίζονται έπειτα από χρόνια έκθεση στον ήλιο, υπερβολική έκθεση ή ηλιακό έγκαυμα. Το σώμα προσπαθεί να προστατευθεί από την υπεριώδη ακτινοβολία, παράγοντας μια χρωστική που ονομάζεται μελανίνη. Τα μελανοκύτταρα, όπως φανερώνει και το όνομα τους, είναι κύτταρα που παράγουν μελανίνη. Η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί πολλαπλασιασμό των μελανοκυττάρων ή αυξημένη εναπόθεση μελανίνης στο δέρμα.  Μεγαλύτερο κίνδυνο βλάβης από τον ήλιο διατρέχουν οι ανοιχτοί φωτότυποι δέρματος (πιο ανοιχτόχρωμα δέρματα).
 • Οι ορμονικές διακυμάνσεις – όπως είναι το μέλασμα ή αλλιώς χλόασμα (οι κοινές πανάδες) – είδος μελάγχρωσης που προκαλείται συνήθως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή από τη λήψη αντισυλληπτικών.
 • Το τραύμα στο δέρμα (γνωστή ως μεταφλεγμονώδης υπέρχρωση) –μπορεί να είναι αποτέλεσμα φυσικού τραύματος στο δέρμα, χημικών peeling ή ακμής (το χρώμα του δέρματος είναι πιο σκούρο όταν κλείνει ένα σπυράκι).
 • Τα σημάδια εκ γενετής – οι μελαγχρωματικές βλάβες μπορεί να εμφανιστούν στην παιδική ηλικία ή μετά την ενηλικίωση. Τέτοια παραδείγματα περιλαμβάνουν συγγενής μελαγχρωματικές κηλίδες, σπίλους του ota κ.ά.
 • Ορισμένες ασθένειες και λοιμώξεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν μελάγχρωση του δέρματος.

Ωστόσο, η δημιουργία μελαγχρωματικών βλαβών μπορεί να οφείλεται και σε αυξημένο πολλαπλασιασμό μελανοκυττάρων, όπως είναι σπίλοι.

Αντιμετώπιση με αποτέλεσμα

Δεν αντιμετωπίζονται όλες οι δυσχρωμίες με τον ίδιο τρόπο και η θεραπεία πρέπει να εξατομικεύεται. Όταν συνδυάζονται διάφορες θεραπείες (Laser, Μεσοθεραπείες, Needling, χημικά peeling κ.ά.) επιτυγχάνονται και τα καλύτερα αποτελέσματα.

Στο Derm Clinic χρησιμοποιούμε τις πλέον εξελιγμένες θεραπείες στον αποχρωματισμό (μέλασμα) με ουσίες που αποδεδειγμένα έχουν αποτελεσματικότητα και δραστικότητα.

Οι θεραπείες περιλαμβάνουν συνδυασμούς τοπικών εφαρμογών, μεσοθεραπείας και peels καθώς και τη χρήση laser Q-Swiched, Fractional CO2, needling και ClearLift.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι εμφανή από τη 1η εβδομάδα. Μπορούμε να πετύχουμε ακόμα και οριστική αντιμετώπιση, τόσο των επιφανειακών όσο και των βαθύτερων βλαβών και σε 4 μόνο κύκλους θεραπειών.

Μεσοθεραπεία προσώπου

Η θεραπεία αυτή έχει ως στόχο την επαναφορά της χαμένης ελαστικότητας και δομής της επιδερμίδας. Αυτό που καταφέρνουμε είναι μέσω μικροσκοπικού τραυματισμού να ενεργοποιήσουμε τον οργανισμό να παράξει κολλαγόνο και ινώδη ιστό, τα οποία αποτελούν δομικά και στηρικτικά στοιχεία του δέρματος. Πρόκειται για μια θεραπεία που προσφέρει υγεία στο δέρμα και μια επιδερμίδα πιο καθαρή, που στηρίζεται καλύτερα και δείχνει πιο σφριγηλή, λαμπερή και ενυδατωμένη.

Επίσης, με το να είμαστε πιο επίμονοι κατά την εφαρμογή στις περιοχές με  λεπτές γραμμές και ρυτίδες καταφέρνουμε σταδιακά με τις επαναλήψεις να βελτιώσουμε την όψη τους και να πάρουμε συνολικά ένα πολύ πιο φρέσκο πρόσωπο, το στόχο μας δηλαδή.

Τι επιτυγχάνεται με τη μεσοθεραπεία προσώπου;

Αναζωογόνηση (προσώπου, λαιμού, ντεκολτέ, χεριών), βαθιά ενυδάτωση, μείωση και πρόληψη ρυτίδων. Τα βασικά συστατικά που χρησιμοποιούνται είναι το υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες (Ε,C,A,B3,B6,B5 κτλ), νουκλεοτίδια – νουκλεοσίδια (DNA), σύμπλοκα αυξητικών παραγόντων, πεπτίδια, αμινοξέα κτλ. Έτσι. ενεργοποιούνται μεταβολικά οι υπό θεραπεία περιοχές ενώ συγχρόνως διεγείρεται η φυσιολογική παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Επιπρόσθετα, προάγεται η ενυδάτωση λόγω της κατακράτησης μορίων νερού από το μόριο του κολλαγόνου.

Σύσφιξη – Η συνεχόμενη και σταδιακή απώλεια κολλαγόνου και ελαστίνης έχει ως απόρροια την αδυναμία των ινών να διατηρήσουν την σφριγηλότητα του δέρματος. Ο συνδυασμός υλικών όπως το DMAE, συνένζυμο Q10,οργανικό πυρίτιο, κολλαγόνο, βιταμίνη C αποτελεί ιδανική λύση για προβλήματα χαλαρού δέρματος, μέσω των συσφικτικών, ενυδατικών και αντιοξειδωτικών τους δράσεων.

Συχνές ερωτήσεις για την μεσοθεραπεία

Kάθε θεραπεία περιλαμβάνει μια σειρά από εγχύσεις βιταμινών και υαλουρονικού οξέος, μιας ιδιαίτερα υδρόφιλης ουσίας που βρίσκεται φυσιολογικά στον οργανισμό μας και διατηρεί την υγρασία στο δέρμα. Παραλλαγή της θεραπείας – και μάλιστα πολύ δημοφιλής – είναι η αυτόλογη μεσοθεραπεία, όπου αντί για το κοκτέιλ βιταμινών χρησιμοποιούμε τον ορό του αίματος του υπό θεραπεία ατόμου. Το μόνο που αλλάζει στη διαδικασία είναι η πραγματοποίηση μια μικρής αιμοληψίας πριν την έναρξη της θεραπείας.

Η μεσοθεραπεία, εφαρμόζεται σε πρόσωπο, λαιμό, ντεκολτέ και στην περιοχή των χεριών. Αυτό είναι και ένας ακόμα λόγος που κάνει την μεσοθεραπεία τόσο ξεχωριστή μιας και υπάρχουν πολλές θεραπείες για την περιοχή του προσώπου. Λίγες όμως είναι αυτές που καλύπτουν το λαιμό και το ντεκολτέ, σημεία που εμφανίζουν συχνά πρόβλημα.

Αφορά τόσο τις γυναίκες όσο και τους άντρες και η συνήθης ηλικία που ξεκινά κανείς είναι τα 30 έτη. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απόλυτο, καθώς οι ανάγκες του κάθε δέρματος, ο τρόπος ζωής, η έκθεση στον ήλιο και φυσικά το κάπνισμα. Επομένως, η ηλικία είναι σχετική και έχει να κάνει με τον καθένα ξεχωριστά. ‘Θα μπορούσαμε να πούμε πως η μεσοθεραπεία μας αφορά όλους, το πότε θα ξεκινήσετε καθώς και τη συχνότητα που θα ακολουθήσετε θα το καθορίσουν οι ανάγκες του δικού σας δέρματος και η συζήτηση με τον γιατρό σας.

Ένα τυπικό πρόγραμμα εφαρμογής, περιλαμβάνει τρεις αρχικές θεραπείες με μεσοδιαστήματα 2 έως 4 εβδομάδων. Ακολουθούν επαναλήψεις της θεραπείας κάθε 2 έως 4 μήνες. Ωστόσο, η συχνότητα εξαρτάται από την τις ανάγκες του καθένα ξεχωριστά. Για παράδειγμα, ένας άντρας ή μια γυναίκα 35 χρονών καλύπτεται με 3 έως 4 μεσοθεραπείες το χρόνο, ενώ μια γυναίκα 55 ετών θα μπορούσε να χρειάζεται έως και 6 θεραπείες το χρόνο.

Ο πόνος είναι ελάχιστος και μάλλον ανεκτός. Πριν την θεραπεία γίνεται εφαρμογή αναισθητικής κρέμας λιδοκαίνης/ πριλοκαίνης στις υπό αγωγή περιοχές για τουλάχιστον 40 λεπτά. Έτσι καταφέρνουμε μείωση των ενοχλημάτων κατά ένα 80% ενώ το υπόλοιπο 20% είναι το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσετε για να διατηρήσετε υγιές το δέρμα σας.

Αυτόλογος Μεσοθεραπεία PRP

Πρόκειται για επαναστατική μέθοδο μεσοθεραπείας, η οποία εκμεταλλεύεται τις θεραπευτικές ιδιότητες του δικού μας αίματος να διεγείρει τα κύτταρα του δέρματός μας μέσω της ενεργοποίησης των φυσικών μηχανισμών αναγέννησης. Το πολυδύναμο μίγμα του πλάσματος πλούσιο σε αιμοπετάλια με την ποικιλία των αυτόλογων συστατικών που περιέχει ενεργοποιεί τη φυσική αναγέννηση του δέρματος ενώ τα αποτελέσματα είναι αθροιστικά και μακροπρόθεσμα.

Η αυτόλογος μεσοθεραπεία PRP αποτελεί αναμφισβήτητα απόλυτα ασφαλή θεραπεία, αποκλείοντας παρενέργειες όπως αλλεργίες, αυτοάνοσες αντιδράσεις κ.ά ενώ χαρίζει φυσικά αποτελέσματα.

Η όλη διαδικασία περιλαμβάνει την εφαρμογή αναισθητικής κρέμας για μια ώρα, κατόπιν αιμοληψία ανάλογα με την έκταση της περιοχής προς θεραπεία, φυγοκέντρηση, εκλεκτική απομόνωση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια και ενεργοποίησή τους.

Η αυτόλογος Μεσοθεραπεία PRP αποτελεί μη επεμβατική λύση σε πληθώρα αισθητικών προβλημάτων σε πρόσωπο και σώμα:

 • Πρόσωπο | Θεραπεία ανάπλασης, ανανέωσης & λάμψης

  Το δέρμα του προσώπου είναι το πιο εκτεθειμένο καθημερινά στην ηλιακή ακτινοβολία και σε βλαπτικούς παράγοντες από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του σώματος. Ο οργανισμός συνεχώς επιστρατεύει την επουλωτική του ικανότητα για την ανάπλασή του και βρίσκεται σε ένα «διαρκή αγώνα δρόμου» να προλάβει την αποκατάσταση των βλαβών.

  Με την πάροδο της ηλικίας η μάχη αυτή γίνεται άνιση καθώς οι επουλωτικές ικανότητες επιβραδύνονται και οι βλάβες αθροίζονται. Η δράση του PRP έρχεται ακριβώς να καλύψει αυτό το κενό. Η ενισχυμένη δράση του με τον πολλαπλασιασμό της επουλωτικής ικανότητας επιταχύνει τις επιδιορθώσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά στην επιδερμίδα μας, επιστρέφοντάς της την σφριγηλότητα και τη λάμψη που έχει χάσει. Είναι μία θεραπεία που στην κυριολεξία «γυρνάει πίσω» το ρολόι του χρόνου.

  Εφαρμόζεται σε κουρασμένο πρόσωπο με σημάδια γήρανσης, που έχει χάσει την ελαστικότητα του, ενώ βρίσκει εφαρμογές και σε περιοχές του σώματος όπως λαιμός, ντεκολτέ, χέρια, καθώς επίσης και σε περιπτώσεις αποκατάστασης μετατραυματικών, μετεγχειρητικών ουλών αλλά και ουλών ακμής.

 • Σώμα | Βελτίωση λευκών ραγάδων

  Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που θέλει μία γυναίκα να αλλάξει στο σώμα της είναι οι ραγάδες. Οι ραγάδες είναι περιοχές του δέρματος με μειωμένη αναλογία κολλαγόνου. Η δράση του PRP και η ικανότητά του να προκαλεί νέα σύνθεση κολλαγόνου μέσα από τις διεργασίες της επούλωσης έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην βελτίωση της εμφάνισης των λευκών ραγάδων. Η επανειλημμένη εφαρμογή έχει αθροιστικά αποτελέσματα που ενθουσιάζουν τις ενδιαφερόμενες.

 • Πως λειτουργεί η μέθοδος PRP;

  Η μεσοθεραπεία PRP, όπως ονομάζεται και χρησιμοποιείται παγκοσμίως, βασίζεται στους αυξητικούς παράγοντες που περιέχονται στα αιμοπετάλια, τα οποία επιλεκτικά και με ειδικό χειρισμό απομονώνονται μετά από φυγοκέντρηση του αίματός μας μαζί με το πλάσμα. Το PRP (Platenet Rich Plasma= Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια) εκτός από αιμοπετάλια περιέχει νερό, βασικές πρωτεΐνες του αίματος, θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, αμινοξέα), ορμόνες, ηλεκτρολύτες αλλά και ποσότητα λευκών αιμοσφαιρίων.

  Η προκλητή ενεργοποίηση και η ενίσχυση των αιμοπεταλίων προκαλεί την τοπική απελευθέρωση αυξητικών παραγόντων οι οποίοι προάγουν:

  • την αγγειογένεση άρα και την καλύτερη θρέψη και οξυγόνωση του δέρματος
  • τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος
  • την προσέλκυση και συγκέντρωση νέων ινοβλαστών -κυττάρων υπεύθυνων για την παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέος -μόρια αναγκαία για την διατήρηση της σφριγηλότητας και ενυδάτωσης της επιδερμίδας μας.
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των προαναφερθέντων παραγόντων περιλαμβάνονται αυτόλογες (δικές μας) αντιμικροβιακές ουσίες που αντιμετωπίζουν τις πιθανές μολύνσεις, καθώς επίσης και ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρα από επιβλαβείς παράγοντες.

  Η εφαρμογή περιλαμβάνει διαφορετικές τεχνικές εγχύσεων ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε προσώπου ή ανατομικής περιοχής. Έτσι αναφερόμαστε:

  • στην τεχνική της μεσοθεραπείας | Πολλαπλές εγχύσεις – ενέσεις ενεργοποιημένου πλάσματος στο μεσόδερμα
  • ως filler για την αποκατάσταση λεπτών γραμμών ή βαθύτερων ρυτίδων – πτυχώσεων
  • ως volumiser | Μέθοδος ενίσχυσης – αποκατάστασης όγκου σε σημεία του προσώπου που το έχουν ανάγκη

 • Τι αποτελέσματα θα δω μετά από την αυτόλογη μεσοθεραπεία;

  Η αυτόλογη μεσοθεραπεία αποτελεί την ιδανική αντιγηραντική τεχνική που βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς και λαμπερού δέρματος, προλαμβάνοντας τις φθορές που προκαλούν οι επιδράσεις του χρόνου και του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και αυξάνει το μεταβολισμό των κυττάρων με αποτέλεσμα:

  • Την πρόληψη και καταπολέμηση των ρυτίδων
  • Τη βαθιά ενυδάτωση
  • Ένα λαμπερό και ελαστικό δέρμα
  • Την αισθητή μείωση της υπερµελάγχρωσης
  • Τη βελτίωση της όψης φλοιού πορτοκαλιού και την πρόληψη της κυτταρίτιδας

 • Σε ποιες περιοχές μπορεί να εφαρμοστεί η αυτόλογη μεσοθεραπεία;

  Μπορεί να εφαρμοστεί στο δέρμα του προσώπου, του λαιμού, του ντεκολτέ, των χεριών αλλά και του σώματος για αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και της χαλάρωσης, προσφέροντας μια φυσική αναζωογόνηση και φρεσκάδα στην επιδερμίδα.

 • Υπάρχουν αντενδείξεις;

  • Διαταραχές πήξης αίματος
  • Εγκυμοσύνη
  • Ιστορικό θρόμβωσης
  • AIDS
  • Ύπαρξη κακοήθειας
  • Χρόνια νόσος του ήπατος

 • Υπάρχουν πιθανές παρενέργειες;

  Οι παρενέργειες είναι σπάνιες και αφορούν την περιοχή όπου πραγματοποιήθηκαν οι εγχύσεις. Το δέρμα μπορεί να εμφανίσει ελαφρύ πρήξιμο, εκχυμώσεις και ερυθήµατα, τα οποία όμως θα υποχωρήσουν σε λίγες µέρες. Πρόκειται λοιπόν για μια πολύ καλά ανεκτή θεραπεία, καθώς οι πιθανότητες αντίδρασης μηδενίζονται, αφού εγχέεται υλικό από το αίμα του ίδιου του ασθενή.

Νήματα PDO & COG

Η ανόρθωση με νήματα, γνωστή και ως μη χειρουργικό λίφτινγκ, είναι μια ήπια και σχετικά αναίμακτη μέθοδος για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης του δέρματος. Αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική λύση χωρίς γενική αναισθησία και χωρίς την ανάγκη αποθεραπείας όπως συμβαίνει μετά από το συμβατικό λίφτινγκ, και κυρίως με μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών. Σκοπός της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η διέγερση παραγωγής νέου κολλαγόνου γύρω από κάθε νήμα, προκειμένου να βελτιωθεί ο όγκος, η σύσταση και η ελαστικότητα του δέρματος και συνεπώς η κλινική του εικόνα.

Συχνές ερωτήσεις για τα Νήματα

Τα νήματα PDO σχηματίζουν ένα υποστηρικτικό πλέγμα που ανορθώνει και υποστηρίζει τους ιστούς του προσώπου με απολύτως ασφαλή τρόπο.

Δεν αντικαθιστούν το χειρουργικό lifting αλλά αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική για τα άτομα εκείνα που έχουν ήπια χαλάρωση ή ακόμα και σημαντική χαλάρωση αλλά δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

Εκτός από τα νήματα PDO υπάρχουν και τα νήματα άμεσης ανόρθωσης, τα νήματα COG. Τα νήματα αυτά διορθώνουν άμεσα τη χαλάρωση της περιοχής και προωθούν την παραγωγή κολλαγόνου εσωτερικά κάτω από το δέρμα, η οποία έμμεσα διορθώνει και προλαμβάνει τη χαλάρωση. Τα νήματα μπορούν να τοποθετηθούν σε πολλές περιοχές του προσώπου, όπως στο οβάλ του προσώπου, το λαιμό, τις παρειές κτλ

Ο ιατρός σχεδιάζει το πρόσωπο πριν τη θεραπεία και επιλέγει τα νήματα που θα τοποθετήσει ανάλογα με την περίπτωση. Πολλές φορές γίνεται συνδυασμός νημάτων PDO και COG.

Τα νήματα είναι κατασκευασμένα από PDO (Polydioxanone).

Το PDO είναι ένα πολύ καλά μελετημένο υλικό το οποίο χρησιμοποιείται στην χειρουργική για πάρα πολλά έτη για συρραφή τραυμάτων.

Τα νήματα PDO ακολουθούν αυστηρά τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας (CE) και είναι 100% βιοαπορροφούμενα.

Σε όλες τις περιπτώσεις που το δέρμα χρειάζεται υποστήριξη και σύσφιξη.

Εφαρμόζεται συχνότερα μετά την ηλικία των 30 ετών, τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα, σε περιπτώσεις μικρής αλλά και μεγάλης χαλάρωσης.

Η τοποθέτηση των νημάτων γίνεται στον χώρο του ιατρείου χωρίς τομές και αναισθησία.

Χρησιμοποιούνται εξαιρετικά λεπτές, ειδικές βελόνες, που φέρουν το νήμα στο εσωτερικό τους.

Με την απλή εισαγωγή της βελόνας στο δέρμα και την αφαίρεση της, το εσωτερικό νήμα μένει στη θέση που έχει προκαθοριστεί.

Η τεχνική στηρίζεται στην ενίσχυση του δέρματος με τη δημιουργία ενός πλέγματος κάτω από αυτό και στην ” ανύψωση ” των πεσμένων περιοχών του προσώπου.

Τα νήματα τοποθετούνται είτε οριζόντια είτε κάθετα είτε σε πλέγμα ανάλογα με την περιοχή εφαρμογής.

Υπάρχουν νήματα μονόκλωνα, πολύκλωνα, με κώνους cog, στριφτά αλλά και τα εντυπωσιακά νήματα άμεσης ανόρθωσης.

Ο ιατρός θα επιλέξει τα κατάλληλα νήματα ανάλογα με την περίπτωση σας.

Στο πρόσωπο τα νήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο οβάλ του προσώπου και στις παρειές με συνδυασμό νημάτων PDO, COG με κώνους αλλά και νημάτων άμεσης ανόρθωσης.

Το πρόσωπο αποκτά υγιή και νεανική όψη, ενώ η επιδερμίδα φαίνεται πιο σφριγηλή.

Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν γύρω από τα μάτια, στις ρινοπαρειακές αύλακες και στις γωνίες του στόματος, ενώ δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα στην περιοχή του λαιμού και του ντεκολτέ.

Η διαδικασία είναι ανώδυνη.

Γίνεται μόνο με την εφαρμογή τοπικής αναισθησίας στο σημείο εισόδου της βελόνας.

 

Η όλη διαδικασία διαρκεί 30-40 λεπτά και η επιστροφή στις καθημερινές μας δραστηριότητες είναι άμεση.

Δεν υπάρχουν επιπλοκές παρά μόνο ήπια τοπικά φαινόμενα πχ. εκχυμώσεις.

Τα αποτελέσματα του lifting με νήματα PDO είναι ορατά αμέσως χάρη στην μηχανική των νημάτων και είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά ΑΜΕΣΑ όταν χρησιμοποιηθούν νήματα άμεσης ανόρθωσης COG.

Ωστόσο βελτιώνονται ακόμη περισσότερο μέρα με την ημέρα.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως μετά την εισαγωγή του νήματος ο οργανισμός αρχίζει να παράγει κολλαγόνο, ελαστίνη και υαλουρονικό οξύ γύρω από αυτό.

Το υλικό εξαφανίζεται σε 8-10 μήνες και αντικαθίσταται από ίνες κολλαγόνου σε συγκεκριμένη διάταξη.

Το αποτέλεσμα διαρκεί 18-24 μήνες, χάρη στο φαινόμενο της κολλαγονογένεσης , που είναι υπεύθυνο για τη σύσφιξη και την ανάπλαση της επιδερμίδας.

Εξαιρετικός συνδυασμός είναι η εφαρμογή των νημάτων με αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP.

Η διαδικασία παραγωγής κολλαγόνου ενισχύεται και τα αποτελέσματα είναι ορατά νωρίτερα και για περισσότερο χρόνο.

Στις περιοχές που έχουμε εφαρμόσει τα νήματα μπορούμε να εγχύσουμε επίσης συμπληρωματικά υαλουρονικό οξύ σε 15 ημέρες.

Η ποσότητα του υαλουρονικού οξέος που θα χρειαστεί μία περιοχή πχ ρινοπαρειακές, θα είναι πολύ λιγότερη εάν έχει προηγηθεί στο ίδιο σημείο τοποθέτηση νημάτων ενώ η διάρκεια του αποτελέσματος θα είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερη.

Τέλος, στις περιοχές που έχουμε τοποθετήσει νήματα συστήνουμε ραδιοσυχνότητες Accent τις επόμενες κιόλας ημέρες, για ενίσχυση της διαδικασίας παραγωγής κολλαγόνου.

Ο ιατρός θα εκτιμήσει εντελώς δωρεάν τη δική σας περίπτωση και θα σας ενημερώσει σχετικά με το πρωτόκολλο που θα πρέπει ΕΣΕΙΣ να ακολουθήσετε προκειμένου να έχετε το πρόσωπο που επιθυμείτε, άμεσα και κυρίως χωρίς πόνο και χειρουργικές τομές