Εξειδικευμένες υπηρεσίες σώματος

Η Κλινική μας Derm Clinic διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό που σε συνδυασμό με το Ιατρικό προσωπικό μας μπορούμε και αντιμετωπίζουμε οποιοδήποτε πρόβλημα.

Όλες οι θεραπείες μας έχουν άμεσα αποτελέσματα και είναι αποδεδειγμένα ασφαλή. Οι προτεινόμενες θεραπείες είναι εξατομικευμένες, βασιζόμενες πάντα στις ανάγκες σας. Η κάθε θεραπεία διαφέρει ανά περίπτωση. Συνδυάζουμε τις πιο αποτελεσματικές ιατρικές μεθόδους και τεχνικές για το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Ας μιλήσουμε για την αποτρίχωση με Laser

 • Αποκτήστε λεία και απαλή επιδερμίδα για πάντα
 • Ορατή μείωση της τριχοφυίας μετά τις 3 πρώτες συνεδρίες
 • Laser Αλεξανδρίτη τελευταίας γενιάς για κάθε τόνο επιδερμίδας
 • Χρήση DCD για προστασία της επιδερμίδας
 • Ασφαλής, ανώδυνη και μόνιμη αποτρίχωση
 • Ξεχάστε την ταλαιπωρία του ξυρίσματος

Η δέσμη φωτός του laser απορροφάται αποκλειστικά από τη μελανίνη στο θύλακα της τρίχας και τον καταστρέφει, χωρίς να προκαλεί ανεπιθύμητες αντιδράσεις στον παρακείμενο ιστό. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, μια συσκευή ειδικά ενσωματωμένη σε κάθε μηχάνημα «παγώνει» την περιοχή λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου πριν το παλμό του laser Alexandrite. Πρόκειται για σύντομο παλμό κρυογόνου, ιδανικό για την προστασία του μαυρισμένου δέρματος ή των σκούρων τύπων δέρματος.

Ο πόνος είναι ανεκτός, μετρίου επιπέδου, εξατομικευμένος και συνήθως εξαρτάται από το χρώμα της επιδερμίδας, την ποιότητα και την ποσότητα της τριχοφυΐας. Η αίσθηση που υπάρχει κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι αίσθηση ελαφρού καψίματος η οποία είναι στιγμιαία. Ωστόσο, όσο περνούν οι συνεδρίες, ο πόνος μειώνεται καθώς μειώνεται αντίστοιχα η πυκνότητα της τριχοφυίας και αλλάζει η υφή της. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας μια συσκευή ειδικά ενσωματωμένη σε κάθε μηχάνημα «παγώνει» την περιοχή λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου πριν το παλμό του laser. Η συσκευή αυτή, γνωστή ως Δυναμικός Μηχανισμός Ψύξης (Dynamic Cooling Device ή DCD) εξασφαλίζει μειωμένη αίσθηση του πόνου, καθότι δρα σαν αναισθητικό ενώ παρέχει τη δυνατότητα χρήσης υψηλότερων ποσών ενέργειας για την αύξηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.

Συχνές ερωτήσεις που αφορούν την αποτρίχωση με Laser

Μπορεί να εφαρμοστεί οπουδήποτε εμφανίζεται ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στο πρόσωπο (άνω χείλος, ζυγωματικά, φαβορίτες, πιγούνι, μύτη, αυτιά) αλλά και στο σώμα (μασχάλες, θηλές, στήθος, πλάτη, γραμμή κοιλιάς, κοιλιά, μέση, μπικίνι, μηροί, κνήμες). Η laser αποτρίχωση μπικίνι αποτελεί δημοφιλή επιλογή για τις γυναίκες ενώ το στήθος και η πλάτη αποτελούν περιοχές που επιλέγουν συχνότερα οι άνδρες.

Η διάρκεια της κάθε συνεδρίας εξαρτάται από τις ανατομικές περιοχές που θα εφαρμοστεί το laser. Ενδεικτικά, η συνεδρία για laser αποτρίχωση στο πρόσωπο διαρκεί 5-10 λεπτά, στις περιοχές μπικίνι-μασχάλες 15 λεπτά και στην περιοχή των ποδιών 1-1.5 ώρα.

Συνήθως οι συνεδρίες που απαιτούνται είναι 6-8 για το σώμα και 8-10 για το πρόσωπο με μεσοδιαστήμα 45-60 ημερών. Η αποτελεσματικότητα της αποτρίχωσης με laser και κατ’ επέκταση ο αριθμός των συνεδριών που θα απαιτηθούν, εξαρτάται από:

 • το μηχάνημα που επιλέχθηκε
 • το φύλο
 • την ποιότητα της τρίχας
 • το χρώμα της επιδερμίδας (φωτότυπος)
 • την ανατομική περιοχή
 • την ύπαρξη ή όχι ορμονικών διαταραχών
 • Σε κάθε περίπτωση, η εξατομίκευση της θεραπείας από ιατρό εξασφαλίζει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Καθώς οι φάσεις ανάπτυξης της τρίχας διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή, απαιτούνται επαναληπτικές συνεδρίες σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Οι τρίχες που αναγνωρίζονται περισσότερο από το laser και άρα καταστρέφονται είναι αυτές που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης (αναγενή φάση), οπότε η επόμενη συνεδρία μπορεί να γίνει – ανάλογα με το σημείο του σώματος, όταν τα τριχοθυλάκια που βρίσκονταν σε στάδιο ηρεμίας (τελογενή φάση) ολοκληρώσουν τον κύκλο τους και μπουν σε στάδιο ανάπτυξης. Συνήθως, αυτό μεταφράζεται σε ένα διάστημα 15-20 ημερών από τη συνεδρία της αποτρίχωσης.

Η αποτρίχωση με laser Αλεξανδρίτη υπερτερεί έναντι των άλλων μεθόδων, τόσο σε ασφάλεια όσο και σε αποτελεσματικότητα. Μετά το πέρας των 3 πρώτων συνεδριών είναι ορατό το αποτέλεσμα της εξάλειψης της τριχοφυίας σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η καταστροφή των θυλάκων είναι μη αναστρέψιμη και τα αποτελέσματα είναι μόνιμα. Η υφή της τρίχας αλλάζει, γίνεται πιο απαλή ενώ μετά από κάθε συνεδρία οι τρίχες γίνονται προοδευτικά πιο λίγες και πιο λεπτές.

Ορμονοεξαρτώμενες περιοχές είναι αυτές που κανονικά δε θα έπρεπε να έχουν τρίχες και αυτό συμβαίνει γιατί τα ανδρογόνα υπερισχύουν των οιστρογόνων, εμφανίζοντας αυξημένη τριχοφυία. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί μια ανισορροπία των ορμονών η οποία εκδηλώνεται συχνά με αυξημένη τριχοφυΐα. Οι περιοχές αυτές αφορούν πρόσωπο και σώμα και απαιτούν συνήθως περισσότερες συνεδρίες laser αποτρίχωσης. Στην περίπτωση λοιπόν, που υφίστανται ορμονικές διαταραχές ή ο ιατρός κρίνει ότι η κλινική εικόνα του ενδιαφερόμενου το απαιτεί, συστήνεται παράλληλα με τη θεραπεία έλεγχος και ρύθμιση των ορμονών με φαρμακευτική αγωγή από ενδοκρινολόγο.

Η laser αποτρίχωση ενδείκνυται μετά την εφηβεία, καθώς προϋποθέτει τη διαμόρφωση του ορμονικού προφίλ και της τελικής εικόνας της τριχοφυΐας. Εφόσον πρόκειται για ηλικίες κάτω των 18 ετών απαιτείται πάντα η συγκατάθεση του γονέα.

Το laser αποτελεί θεραπεία εκλογής για τους άνδρες σε περιπτώσεις έντονης τριχοφυΐας όπου μπορεί να συνυπάρχει και θυλακίτιδα ενώ αρκετά συχνά επιλέγουν να ξεκινήσουν το laser, στοχεύοντας στην αραίωση και όχι στην ολική εξάλειψη της τριχοφυΐας, σε περιοχές όπως ο θώρακας ή οι μασχάλες. Ταυτόχρονα, έχει αποδειχθεί ότι η αντίσταση που προβάλλει η τριχοφυΐα σε αθλητές υψηλών επιδόσεων σε αθλήματα όπως κολύμβηση, ποδηλασία ή στίβο αποτελεί επίσης ένδειξη για ριζική αποτρίχωση με laser.

Οι περιοχές που επιλέγουν οι άνδρες είναι ώμοι, πλάτη, κοιλιά, θώρακας, μύτη, αυτιά, ζυγωματικά, μεσόφρυιο, πόδια, χέρια καθώς και η περιοχή των γεννητικών οργάνων. Οι συνεδρίες που απαιτούνται συνήθως είναι 7-10.

Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης καλό είναι να αποφεύγεται η θεραπεία laser αποτρίχωσης. Στο δεύτερο τρίμηνο, συνίσταται σε συνεννόηση με το γυναικολόγο και σε περιοχές λιγότερο επώδυνες, μικρές με αραιή τριχοφυΐα. Η περιοχή του εφηβαίου (μπικίνι) συνίσταται να αποφεύγεται.  Στο τρίτο τρίμηνο μπορείτε ελεύθερα να προχωρήσετε σε συνεδρίες laser αποτρίχωσης.

Κατά τη διάρκεια της γαλουχίας (θηλασμού) συνίσταται να αποφεύγετε μεγάλες περιοχές καθώς όταν καταστρέφεται η τρίχα, δημιουργούνται μικροποσότητες θείου και αμμωνίας που περνάνε στην κυκλοφορία του αίματος και πιθανόν στο μητρικό γάλα.

Σήμερα, η αποτρίχωση με ιατρικά laser τρίτης γενιάς, αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία απαλλαγής από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα σε οποιαδήποτε έντριχη περιοχή. Αποτελεί μια εύκολη, αποτελεσματική και κυρίως ασφαλή θεραπεία καθώς το laser απορροφάται επιλεκτικά από το χρωμοφόρο του δέρματος μελανίνη, αφήνοντας ανέπαφους τους γειτονικούς ιστούς. Συχνά μας ρωτάτε για τον κίνδυνο που εμπεριέχει σε περιοχές όπως τα γεννητικά όργανα ή η περιοχή της μασχάλης. Οι επιχώριοι λεμφαδένες βρίσκονται σε βαθύτερα στρώματα, όπου με τίποτα δε μπορεί να φτάσει το laser καθώς πηγαίνει επιλεκτικά μέχρι τη μελανίνη στους θύλακες των τριχών της εκάστοτε περιοχής. Στις δεκαετίες που εφαρμόζεται η laser αποτρίχωση, δεν υπάρχει αναφορά για διόγκωση λεμφαδένων. Από την άλλη πλευρά, η χρήση εναλλακτικών μεθόδων αποτρίχωσης με προσωρινά αποτελέσματα όπως κερί – χαλάουα, αποτριχωτικές κρέμες ή ξυραφάκι πολύ συχνά προκαλούν ανεπιθύμητες δερματικές βλάβες όπως:

 

 • ερεθισμούς
 • θυλακίτιδα
 • τοπική φλεγμονή
 • αλλεργικές αντιδράσεις
 • επιδείνωση της υπάρχουσας τριχοφυΐας
 • δημιουργία ή επιδείνωση ευρυαγγειών στην περιοχή της αποτρίχωσης
 • χαλάρωση του δέρματος
 • εκχυμώσεις
 • χρωματικές διαταραχές (υποχρωμίες ή μελαγχρώσεις)

 

Όσον αφορά την προστασία της όρασης από το laser, κατά τη διάρκεια της θεραπείας οι παρευρισκόμενοι προστατεύονται με τη χρήση ειδικών γυαλιών που καλύπτουν την όραση στο ανάλογο μήκος κύματος του laser Alexandrite.

Αντενδείξεις ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Σχετικές αντενδείξεις μπορεί να θεωρηθούν η φωτοευαισθησία, το ιστορικό φωτοδερματίτιδας, η λήψη φωτοευαισθητοποιών φαρμάκων όπως τα ρετινοειδή και το ιστορικό επιληπτικών κρίσεων. Εάν υπάρχει η πιθανότητα επιληπτικής κρίσης, εξασφαλίζουμε την ασφάλεια του ενδιαφερόμενου προστατεύοντας τον από το να βλέπει τις λάμψεις με την χρήση των ειδικών γυαλιών. Σε κάθε περίπτωση, ο ιατρός κατά το ραντεβού ενημέρωσης εξετάζει το ιστορικό του σας, εκτιμώντας τις ανάγκες σας.

Ανεπιθύμητες ενέργειες μπορούν να θεωρηθούν ο τοπικός ερεθισμός που υποχωρεί μέσα σε λίγες ώρες ή οίδημα (πρήξιμο) του θύλακα των τριχών (περιθυλακικό οίδημα) το οποίο μπορεί να διαρκέσει από λίγες ώρες έως και 1-2 ημέρες.

Πριν την έναρξη της θεραπείας σας, ενημερώστε τον ιατρό σας για:

Σπίλους (ελιές), τατουάζ, ανοιχτά τραύματα, γενετικά σημάδια μελάγχρωσης, Ενεργές λοιμώξεις, δερματικές φλεγμονές όπως θυλακίτιδα, εκδήλωση έρπη, κονδυλώματα στην προς θεραπεία περιοχή, αυτοάνοσα νοσήματα όπως ψωρίαση, πιθανή κύηση, χρήση φαρμάκων (ρετινοειδή, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά, αντιβιοτικά, αντιμυκητιασικά, συμπληρώματα διατροφής κτλ).

Αν στις περιοχές που σας ενδιαφέρει να κάνετε αποτρίχωση, υπάρχουν δερματικές βλάβες, συνίσταται πρωτίστως η θεραπεία τους και στη συνέχεια η laser αποτρίχωση.

Πριν τη θεραπεία laser αποτρίχωσης

Αφήστε τις τρίχες στην περιοχή να μεγαλώσουν λίγο ώστε να είναι ελαφρά ορατές στο γυμνό μάτι. Αν κριθεί αναγκαίο, χρησιμοποιήστε ξυράφι ή κουρευτική μηχανή πριν από την πρώτη και μόνο συνεδρία.

Συνίσταται η αποφυγή οποιασδήποτε μεθόδου αποτρίχωσης επεμβαίνει στο θύλακα της τρίχας (κερί-χαλάουα, ηλεκτρικές και μη οικιακές συσκευές αποτρίχωσης, βελόνα, αποτριχωτικές κρέμες, κλωστή, τσιμπιδάκι) καθώς και η χρήση ξανθυντικών τεχνικών τις προηγούμενες 2-4 εβδομάδες. Οποιαδήποτε από τις ανωτέρω μεθόδους διαταράσσει τον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας ή δεν επιτρέπει την αποτελεσματική αναγνώριση της τριχοφυΐας από το laser.

Η περιοχή προς θεραπεία πρέπει να είναι καθαρή από οποιαδήποτε κρέμα κυρίως αν αυτή εμπεριέχει χρώμα (make-up ή άρωμα)

Αποφύγετε την έντονη έκθεση στον ήλιο (μαύρισμα) για τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες πριν τη θεραπεία. Η θεραπεία σε πρόσφατα μαυρισμένο δέρμα αποφεύγεται, είτε λόγω επιπλοκών είτε μειωμένης απόδοσης στην μόνιμη καταστροφή των τριχών.

Μην χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε άλλη μέθοδο τεχνητού μαυρίσματος (σολάριουμ, προϊόντα αυτομαυρίσματος, μαύρισμα με αερογράφο κτλ) για τουλάχιστον 2-4 εβδομάδες πριν την συνεδρία για τους ίδιους λόγους.

Δεν επιτρέπονται ερεθιστικές κρέμες η άλλες επεμβατικές για την επιδερμίδα θεραπευτικές μέθοδοι (χημικά πίλινγκ, δερμοαπόξεση, άλλα επεμβατικά laser κτλ) αν δεν παρέλθει το ασφαλές χρονικό διάστημα 2-3 εβδομάδων.

Μετά τη θεραπεία laser αποτρίχωσης

Αμέσως μετά τη θεραπεία είναι πιθανόν να παραμείνει ερύθημα (κοκκινίλα) και οίδημα (πρήξιμο) σε κάθε θύλακα της τρίχας (περιθυλακικό οίδημα), τα οποία μπορεί να διαρκέσουν από λίγες ώρες έως 1-2 ημέρες. Η αίσθηση ελαφρού καψίματος ή κνησμού (φαγούρα) είναι φυσιολογικές μετά την εφαρμογή του laser και εξασθενούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε περίπτωση ερεθισμού, συστήνονται απλές ενυδατικές κρέμες και κρύα επιθέματα ή παγοκύστες.

Η χρήση προϊόντων μακιγιάζ είναι επιτρεπτή μετά την υποχώρηση της ερυθρότητας.

Αποφύγετε να εκτεθείτε στον ήλιο τις επόμενες 24-48 ώρες. Χρησιμοποιείστε αντηλιακό με δείκτη SPF30+ αμέσως μετά την θεραπεία σε όποια περιοχή πρόκειται να εκτεθεί στον ήλιο.

Δεν επιτρέπονται οι ερεθιστικές κρέμες και άλλες επεμβατικές μέθοδοι.

Αποφύγετε οποιαδήποτε έκθεση σε θερμά ερεθίσματα (καυτό μπάνιο, σάουνα κτλ) αλλά και οποιαδήποτε μηχανική τριβή στις αντίστοιχες περιοχές τουλάχιστον για τις επόμενες 24 ώρες.

Αποφύγετε το χλώριο (πισίνα) για τις επόμενες 24 ώρες.

Η θεραπεία της ηλεκτρόλυσης (βελόνα) εφαρμόζεται στο πρόσωπο κυρίως όταν:

 • οι τρίχες κρίνονται ακατάλληλες για laser λόγω χρώματος (λευκές, ξανθές, καστανόξανθες)
 • όταν πρόκειται για χνοώδες τρίχωμα (η δεύτερη γενιά τριχών που σπάνια υπερβαίνουν τα δύο εκατοστά σε μήκος, παραμένουν απαλές, είναι χωρίς μυελώδη ουσία και μπορεί να είναι χρωματιστές ή όχι) καθώς το λέιζερ ίσως ενεργοποιήσει το ενδιάμεσο τρίχωμα
 • οι τρίχες είναι μεμονωμένες
 • οι τρίχες είναι διάσπαρτες

Το laser εξ’ ορισμού αποτελεί ενισχυμένο φως, μονοχρωματικό, συνεχές με συγκεντρωμένη κατεύθυνση. Κάθε laser αφορά συγκεκριμένο μήκος κύματος και απορροφάται επιλεκτικά από συγκεκριμένο χρωμοφόρο – μόριο του δέρματος. Ο Αλεξανδρίτης για παράδειγμα εκπέμπει στα 755nm του ορατού φωτός και απορροφάται έντονα και επιλεκτικά από τη μελανίνη που δομεί την τρίχα. Τα laser συνιστούν ιατρικά μηχανήματα και υπόκεινται σε κανόνες και περιορισμούς χρήσεως από ιατρούς.

Το ipl γνωστό και ως παλμικό φως ή φωτόλυση δεν έχει επιλεγμένο μήκος κύματος, άρα και απορρόφηση, αφορά ένα ευρύ φάσμα από 500 έως 1200 nm και η εφαρμογή του δεν περιορίζεται σε ιατρικούς χώρους.

Αντιμετώπιση Κυτταρίτιδας

Ως κυτταρίτιδα ορίζεται η εμφάνιση πτυχώσεων, η ανομοιομορφία του δέρματος, ή η όψη φλοιού πορτοκαλιού που δημιουργείται από υπερπλασία (αύξηση του αριθμού) ή υπερτροφία (αύξηση του όγκου) των λιποκυττάρων, σε συνδυασμό με μείωση της μικροκυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή καθώς και ανακατανομή των ενδοκυττάριων και εξωκυττάριων υγρών.

Τι συμβαίνει στο δέρμα μας;

Τα ινώδη διαφραγμάτια (συνδετικός ιστός) τα οποία ενώνουν τα επιφανειακά στρώματα του δέρματος μπορούν να διαταθούν εντός συγκεκριμένων ορίων. Όταν το ενδιάμεσα τοποθετημένο υποδόριο λίπος υπερτρέφεται πιέζει το δέρμα προς τα πάνω ενώ τα διαφραγμάτια παραμένουν άκαμπτα. Συγχρόνως, τα αιμοφόρα και λεμφικά αγγεία συμπιέζονται με αποτέλεσμα την ανεπαρκή οξυγόνωση των ιστών και την ελλιπή λεμφική παροχέτευση των τοξικών και άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού.

Συχνές ερωτήσεις που αφορούν την αντιμετώπιση κυτταρίτιδας

Στάδιο 1: Μη ορατή πτύχωση – Θετικό τεστ τσιμπήματος για πτύχωση
Στάδιο 2: Ορατή πτύχωση σε όρθια θέση
Στάδιο 3: Ορατή πτύχωση σε όρθια και οριζόντια θέση

Η τεχνολογία Cavitation RF είναι ευρέως διαδεδομένη ως η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και την απώλεια του τοπικού πάχους.

Αποτελεί την πιο νέα και πρωτοποριακή θεραπεία κυτταρίτιδας και λιπογλυπτικής σώματος που υπάρχει σήμερα. Πραγματοποιείται αναίμακτα-χωρίς νυστέρι, στοχεύει στην αποδόμηση των λιποκυττάρων και εγγυάται την άμεση απώλεια πόντων από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

Στοχεύει  στη διάσπαση του λίπους επεμβαίνοντας στη κυτταρική μεμβράνη του λιποκυττάρου με τη βοήθεια υπερηχητικών κυμάτων(40Khz). Το cavitation δημιουργεί το φαινόμενο της ‘’σπηλαίωσης’’, δημιουργώντας θυλάκια κενού αέρος εντός και εκτός των κυττάρων με αποτέλεσμα τη ρήξη της κυτταρικής μεμβράνης(λιποκαταστοφή).

Οι ραδιοσυχνότητες στο σώμα προκαλούν θέρμανση των ιστών του χορίου και των λιποκυττάρων. Εκτός λοιπόν από τη παραγωγή νέου κολλαγόνου, η θερμότητα που δημιουργείται οδηγεί και στη συρρίκνωση των λιποκυττάρων.

Ενδείκνυται  για:

 • τοπικό και ολικό πάχος
 • εξάλειψη κυτταρίτιδας
 • ενίσχυση της κυκλοφορίας
 • σύσφιξη του δέρματος.

Ο αριθμός των συνεδριών κυμαίνεται από 4-10, με μεσοδιαστήματα κάθε 7-15 ημέρες, ανάλογα με την έκταση και το βαθμό του προβλήματος και το πρωτόκολλο που θα εφαρμοστεί.

Μετά το πέρας όλων των συνεδριών είναι απαραίτητο ένα σχήμα συντήρησης του αποτελέσματος.

Μεσοθεραπεία Λιπόλυσης

Η μεσοθεραπεία λιποδιάλυσης είναι μία απλή ενέσιμη μεσοθεραπεία κατά την οποία εγχύουμε ουσίες λιποδιάλυσης σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος χρησιμοποιώντας πολύ λεπτές βελόνες πχ κοιλιά , γόνατο, ψωμάκια , μπράτσα κτλ.

Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις για την μεσοθεραπεία λιποδιάλυσης

Όταν απλώνουμε μια ουσία στην επιδερμίδα ένα μικρό ποσοστό της απορροφάται και η απορρόφηση εξαρτάται από πολλούς παραγοντες (π.χ. μέγεθος μορίου της ουσίας, κατάσταση επιδερμίδας, υγρασία κλπ).

Χρησιμοποιώντας τη μεσοθεραπεία δημιουργούμε μικρά κανάλια στην επιδερμίδα μέσω των οποίων μπορούν με ευκολία να διεισδύσουν δραστικές ουσίες και να φτάσουν ως το χόριο.

Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται επιλέγονται από τον ιατρό μας, ο οποίος εφαρμόζει την μεσοθεραπεία.

Συχνότερα χρησιμοποιούνται φωσφατιδιλοχολίνη, οργανικό πιρύτιο, καρνιτίνη αλλά και φυσικές ουσίες όπως εκχύλισμα αγκινάρας κ.α.

Με την εφαρμογή πάγου για δέκα λεπτά πριν την εφαρμογή στην περιοχή, η μεσοθεραπεία λιποδιάλυσης είναι πολύ καλά ανεκτή.

Η μοναδική επιπλοκή της θεραπείας είναι οι μελανιές που οφείλονται στην βελόνα.

Για τον λόγο αυτό ο ιατρός χρησιμοποιεί συχνά ειδικό πιστόλι μεσοθεραπείας το οποίο ελαχιστοποιεί τον πόνο και αλλά και τις μελανιές.

Κρυολιπόλυση

Αν ψάχνετε έναν τρόπο για να χάσετε το επίμονο τοπικό λίπος με ανώδυνο και μη επεμβατικό τρόπο, η κρυολιπόλυση είναι μια λύση που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια πρωτοποριακή μέθοδο λιποδιάλυσης που υπόσχεται να μειώσει μόνιμα το ποσοστό των λιποκυττάρων στην περιοχή όπου εφαρμόζεται. Παράλληλα σμιλεύει την σιλουέτα σας και αφαιρεί πόντους από τα σημεία της στόχευσης.

Τι πρέπει να ξέρω για την Κρυολιπόλυση

Είναι μια ιατρική θεραπεία που χρησιμοποιεί ελεγχόμενη ψύξη, σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν, συνήθως -6 έως -9 °C, η οποία βοηθά το λίπος να διασπαστεί. Τα αποτελέσματα της κρυολιπόλυσης είναι ορατά σε βάθος χρόνου και συγκεκριμένα μετά από 1,5 – 3 μήνες.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή θεραπεία λιπογλυπτικής που βασίζεται στο μηχανισμό της ψύξης. Τα λιποκύτταρα του υποδόριου ιστού (αυτά που βρίσκονται ακριβώς κάτω από το δέρμα) καταστρέφονται για πάντα, χωρίς να βλάπτονται οι παρακείμενοι ιστοί του δέρματος και χαρίζοντας ένα φυσικό αποτέλεσμα σμιλευμένου σώματος.

Ο λόγος που δεν επηρεάζονται τα κύτταρα του παρακειμένου ιστού του δέρματος είναι ο τρόπος που λειτουργεί η ειδική κεφαλή που προσαρμόζεται στο μηχάνημα της κρυολιπόλυσης. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία vacuum σηκώνει μόνο τον επιφανειακό ιστό του δέρματος και τον παγώνει, αφήνοντας τον υποκείμενο ανέπαφο.

Πιο συγκεκριμένα, τα λιποκύτταρα εκτίθενται σε χαμηλές θερμοκρασίες με την βοήθεια ενός ειδικού μηχανήματος, το οποίο τα παγώνει. Αυτό προκαλεί την κρυστάλλωση και τη νέκρωση τους, ενεργοποιώντας στη συνέχεια την διαδικασία της φυσικής αφαίρεσης τους. Τα νεκρά λιποκύτταρα απομακρύνονται από τον οργανισμό μέσω του λεμφικού συστήματος, οδηγώντας στη βαθμιαία μείωση του πάχους του στρώματος τους λίπους.

Για την εφαρμογή της κρυολιπόλισης δεν χρειάζεται να γίνει τοπική ή ολική αναισθησία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εφαρμοστούν ειδικά προστατευτικά μεμβρανών για το δέρμα και να μην φοράτε μεταλλικά αντικείμενα κατά την διάρκεια της συνεδρίας.

Η διάρκεια μια συνεδρίας κρυολιπόλυσης εξαρτάται από το μέγεθος της περιοχής στην οποία θα εφαρμοστεί αυτή η μέθοδος και κυμαίνεται από 45 λεπτά μέχρι 2 ώρες. Συνήθως κατά την διάρκεια μιας συνεδρίας αντιμετωπίζονται μια με δυο περιοχές για να επιτυγχάνεται συμμετρία στο σώμα.

Το πιο συνηθισμένο είναι να γίνεται μία συνεδρία και ανάλογα με την ανταπόκριση και το μέγεθος του προβλήματος, ο γιατρός κρίνει αν θα χρειαστεί επόμενη εφαρμογή. Μπορούν να γίνουν έως 3 συνεδρίες σε κάθε περιοχή σε διάστημα 6 μηνών με μεσοδιάστημα 1,5 μήνα. Σε περίπτωση που θέλετε να προχωρήσετε στην εφαρμογή της μεθόδου και σε άλλη περιοχή, μπορείτε να το κάνετε μετά από 15 – 20 ημέρες.

Τα αποτελέσματα της cryolipolysis γίνονται εμφανή 2-3 μήνες μετά την εφαρμογή.

Οι περιοχές στις οποίες μπορεί να εφαρμοστεί η κρυολιπόλυση είναι όσες έχουν συσσωρευμένο λίπος. Αυτές είναι συνήθως τα μπράτσα, η κοιλιά, τα πλάγια της μέσης, οι γλουτοί, οι μηροί και τα γόνατα. Σε κάθε περιοχή χρησιμοποιείται και διαφορετικό εξάρτημα – βεντούζα, έτσι ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή εφαρμογή.

Αναλυτικότερα για κάθε περιοχή εφαρμογής:

 • Στα μπράτσα χρησιμοποιούνται ρηχές κεφαλές που δεν κάνουν βαθιά αναρρόφηση, ενώ ταυτόχρονα συσφίγγουν την περιοχή.
 • Ανάλογα με την κατανομή του λίπους στην κοιλιά και το στομάχι επιλέγεται και η κατάλληλη βεντούζα. Μπορούν να χρησιμοποιούν όλα τα εξαρτήματα του μηχανήματος κρυολιπόλυσης.
 • Επειδή τα πλάγια της μέσης και της πλάτης είναι δύσκολα ανατομικά σημεία, χρησιμοποιούνται κυρτές κεφαλές.
 • Στους γλουτούς χρησιμοποιείται η μέθοδος «3D κρυολιπόλυση».
 • Η απώλεια πόντων με κρυολιπόλυση από την περιοχή των μηρών γίνεται με τη χρήση οβάλ κεφαλών που κάνουν λιγότερη αναρρόφηση και έχουν ευρύτερη επιφάνεια ψύξης.
 • Τέλος, στα γόνατα χρησιμοποιείται και πάλι η «3D κρυολιπόλυση» χρησιμοποιώντας αντάπτορες, δηλαδή ειδικές προσαρμοστικές κεφαλές.
 1. Στοχεύει κατευθείαν στις περιοχές με το επίμονο τοπικό λίπος και το καταστρέφει
 2. Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα, αρκεί να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό και να ακολουθήσετε υγιεινό τρόπο ζωής
 3. Άμεσα αποτελέσματα με φυσικό τρόπο που γίνονται ορατά μετά από 4 – 6 εβδομάδες
 4. Δεν είναι επεμβατική μέθοδος λιπόλυσης, αλλά αποδεδειγμένα αποτελεσματική και ασφαλής
 5. Δεν έχει χρόνο αποθεραπείας
 6. Έχει προσιτό κόστος
 7. Η διαδικασία είναι ανώδυνη
 8. Συνήθως απαιτείται μόνο 1 συνεδρία
 9. Βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος, κάνοντας σύσφιξη και αποφεύγοντας την χαλάρωση
 10. Δεν χρειάζεται να κάνετε εισαγωγή σε κάποιο νοσοκομείο ή κλινική

Τα αποτελέσματα της κρυολιπόλυσης δεν είναι άμεσα ορατά. Χρειάζεται να περάσει ένα χρονικό διάστημα 30-40 ημερών όπου και αρχίζουν να φαίνονται. Σε αυτή τη φάση ο γιατρός κάνει επανέλεγχο και κρίνει αν χρειάζεται επαναληπτική εφαρμογή της μεθόδου. Τα τελικά αποτελέσματα γίνονται εμφανή μετά τους 2 – 3 μήνες και μπορούν να γίνουν μόνιμα μόνο αν συνεχίσετε να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, διατηρώντας σταθερό το βάρος σας.

Αξίζει να σημειωθεί πως με κάθε θεραπεία κυρολιπόλυσης καταστρέφονται περίπου το 20% – 40% από τα λιποκύτταρα της περιοχής στην οποία εφαρμόζεται. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ορισμένες φορές χρειάζεται να επαναληφθεί η κρυολιπόλυση σε κάποιο σημείο.

Οποιοσδήποτε άνθρωπος μετά την ηλικία των 16-18 που θέλει να αντιμετωπίσει το επίμονο τοπικό λίπος μπορεί να κάνει κρυολιπόλυση. Δεν αντιμετωπίζει την παχυσαρκία, αλλά αφαιρεί το ανενεργό υποδόριο λίπος. Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε περιοχές που έχει εμφανιστεί κυτταρίτιδα ή χαλάρωση, συμβάλλοντας στην ολική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Οι γυναίκες κατά την διάρκεια της περιόδου, του θηλασμού ή οι εγκυμονούσες δεν συνίσταται να κάνουν εφαρμογή της κρυολιπόλυσης. Επίσης, δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε κρυολιπόλυση άτομα με παθήσεις, όπως διαταραχές στην κυκλοφορία του αίματος, κρυοπρωτειναιμίες, σύνδρομο Raynaud, κνίδωση εκ ψύχους και χρόνιες συστηματικές παθήσεις. Αν κάποιος φοράει βηματοδότη, παίρνει αντιπηκτική αγωγή, έχει δαχτυλίδι στομάχου ή έχει πρόσφατη χειρουργική τομή (θα πρέπει να περάσουν 6 μήνες από την επέμβαση) δεν πρέπει να κάνει κρυολιπόλυση. Τέλος, οι καρκινοπαθείς είναι ακόμη μια ομάδα ατόμων που δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη μέθοδο.

Γενικά η μέθοδος της cryolipolysis είναι πολύ ασφαλής, διότι έχει ελεγχόμενη διαδικασία ψύξης και γίνεται ακολουθώντας τους μηχανισμούς με τους οποίους λειτουργούν τα κύτταρα στο σώμα μας. Επίσης, παίρνονται κάποια μέτρα ασφαλείας κατά την εφαρμογή της. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει προστασία του δέρματος, προκειμένου να μην προκληθεί κάποιο έγκαυμα από το ψύχος, χρησιμοποιώντας ειδικές προστατευτικές μεμβράνες που τοποθετούνται πριν την εφαρμογή των ειδικών κεφαλών. Ωστόσο, έχουν παρατηρηθεί μερικές παρενέργειες που υποχωρούν μετά από λίγο ή μετά από μερικές ημέρες.

Οι πιο κοινές παρενέργειες, δηλαδή τα αρνητικά, που έχουν παρατηρηθεί μετά από την κρυολιπόλυση είναι:

 1. Ερυθρότητα, αιμάτωμα ή μελανιές (μπορεί να παραμείνει για κάποιες ώρες ή μέρες)
 2. Μούδιασμα (υποχωρεί μετά από μερικές ημέρες ή εβδομάδες)
 3. Φαγούρα (είναι φυσική αντίδραση της επιδερμίδας στην ψύξη και δεν ενέχει κινδύνους)
 4. Ήπιος πόνος (φεύγει μετά από λίγες μέρες και αντιμετωπίζεται με παυσίπονο)
 5. Αίσθηση ναυτίας (υποχωρεί γρήγορα)

Επειδή η αφαίρεση των νεκρών λιποκυττάρων γίνεται σιγά σιγά, το δέρμα έχει την δυνατότητα να προσαρμόζεται ευκολότερα. Επομένως δεν εμφανίζεται χαλάρωση, όπως γίνεται με την απότομη απώλεια βάρους ή τη λιποαναρρόφηση. Επίσης, η ελεγχόμενη εφαρμογή ψύξης, με την τεχνολογία που εφαρμόζεται σήμερα, υπόσχεται την ενεργοποίηση της ανάπλασης του συνδετικού ιστού του δέρματος, προκαλώντας την σύσφιξη του και όχι την χαλάρωση.

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα που έχει η κρυολιπόλυση είναι πως η αφαίρεση του λίπους με αυτή τη μέθοδο δεν τραυματίζει το δέρμα, αλλά ούτε τον περιβάλλοντα ιστό ή άλλα όργανα.

Λόγω της μη επεμβατικής φύσης αυτής της μεθόδου λιπόλυσης ο χρόνος αποθεραπείας είναι μηδενικός. Δεν προκαλείται κάποια καταστροφή στους ιστούς του δέρματος, πέρα από αυτούς της λιπώδους περιοχής. Μπορείτε επομένως να επιστρέψετε κατευθείαν στις καθημερινές σας δραστηριότητες χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η αίσθηση που προκαλεί η κρυολιπόλυση κατά την εφαρμογή της είναι η ψύξη της περιοχής, δηλαδή αυτό που αισθάνεστε όταν ακουμπάτε πάγο στο σώμα σας, σε συνδυασμό με το τράβηγμα που προκαλεί η κεφαλή – βεντούζα του μηχανήματος. Πρόκειται δηλαδή για μια μέθοδο που δεν πονάει ιδιαίτερα και το μέγεθος του πόνου έχει να κάνει με τον άνθρωπο και την επιφάνεια στην οποία εφαρμόζεται η μέθοδος.

Οι τιμές της κρυολιπόλυσης εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Βασικά σημεία στα οποία στέκεται ένας γιατρός στο πρώτο ραντεβού για να υπολογίσει το κόστος της κρυολιπόλυσης είναι:

 

 1. Τα σημεία στα οποία θα εφαρμοστεί
 2. Η έκταση του δέρματος και του προβλήματος που θα θεραπευτεί
 3. Οι επαναλήψεις της μεθόδου που θα χρειαστούν
 4. Η πιθανότητα συνδυασμού της κρυολιπόλυσης με κάποια άλλη θεραπεία

Συνήθως η ενημέρωση του κόστους πριν την εφαρμογή γίνεται μετά την εκτίμηση του ιατρού και είναι δωρεάν. Μια ενδεικτική τιμή για την εφαρμογή της κρυολιπόλυσης είναι τα 150-250 ευρώ / συνεδρία.

 1. Σε αντίθεση με την λιποαναρρόφηση που γίνεται με χειρουργείο, η κρυολιπόλυση είναι μια μη επεμβατική μέθοδος λιπογλυπτικής.
 2. Με την λιποαναρρόφηση αφαιρείται το 70%-80% του λίπους, ενώ με την κρυολιπόλυση μόλις το 20%-40%.
 3. Με την μέθοδο της cryolipolysis γίνεται ταυτόχρονη σύσφιξη του δέρματος.
 4. Ο χρόνος αποθεραπείας στην κρυολιπόλυση είναι μηδαμινός, ενώ στην λιποαναρρόφηση χρειάζονται 3-4 εβδομάδες.
 5. Μεγάλη διαφορά υπάρχει συνήθως και στο κόστος των δυο μεθόδων.

Αντιμετώπιση Αγγειακών & Μελαχρωματικών Βλαβών

Οι ευρυαγγείες σχηματίζονται λόγω της διάτασης μιας μικρής ομάδας αγγείων που βρίσκονται πολύ κοντά κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Παρόλο που μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, οι ευρυαγγείες είναι πιο συχνές στο πρόσωπο και στα πόδια. Συνήθως δεν συνιστούν κανέναν κίνδυνο για την υγεία, αλλά μπορούν να προκαλέσουν έναν βαρύ πόνο στα πόδια μετά από παρατεταμένη ορθοστασία, ενώ μπορεί να αποτελούν ένδειξη για σοβαρότερες παθήσεις των φλεβών.

Συχνές ερωτήσεις για τον Μελαχρωματικών Βλαδών

Στη Derm Clinic αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι χρόνιες αισθητικές, αλλά και λειτουργικές διαταραχές, που προκαλούν οι ευρυαγγείες, χρησιμοποιώντας ειδικευμένα laser παλμικών χρωστικών Pulse Dye Laser σε συνδυασμό με το Nd Yag Laser.

Η εξειδικευμένη θεραπευτική αγωγή «σβήνει» τις ευρυαγγείες ενώ παράλληλα προστατεύει απόλυτα τον περιβάλλοντα ιστό και το δέρμα. Το laser περιλαμβάνει ενσωματωμένο σύστημα ψύξης – προστασίας της επιδερμίδας DCD, το οποίο ψύχει την περιοχή θεραπείας μέσω εκπομπής αέριου σπρέι, λίγο πριν πέσει η δέσμη του laser, κάνοντας τη θεραπεία ανώδυνη. Στο πρόσωπο οι ευρυαγγείες εξαφανίζονται συνήθως άμεσα με την πρώτη εφαρμογή laser. Στα πόδια χρειάζονται συνήθως 3-4 θεραπευτικές εφαρμογές με μεσοδιάστημα 40 ημέρες η μία από την άλλη. Πριν την επιλεγμένη θεραπεία, το σωστό είναι να προηγηθεί έλεγχος των αγγείων (έγχρωμο Triplex) ώστε να αποκλειστεί η ανεπάρκεια των σαφηνών φλεβών διότι σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν υποτροπές. Επιπλέον, οι θεραπείες αυτές δεν ενδείκνυνται σε «μαυρισμένο» δέρμα καθώς αυτό «ανταγωνίζεται» τα αγγεία στην απορρόφηση του laser, όποτε υπάρχει ο κίνδυνος μικρών επιφανειακών εγκαυμάτων.

Το laser αποτελεί θεραπεία εκλογής καθώς:

 • Επιτρέπει τη θεραπεία περιοχών μεγάλης έκτασης με τη λιγότερη δυνατή ενόχληση
 • Δίνει γρήγορα και μακράς διάρκειας αποτελέσματα
 • Είναι αποτελεσματική σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος εντοπίζονται ευρυαγγείες
 • Μικρά αιμοφόρα αγγεία τα οποία αντιμετωπίζονται δύσκολα ή καθόλου με άλλες μεθόδους, ανταποκρίνονται πολύ καλά στη θεραπεία laser

Μπορούν να αντιμετωπιστούν και αγγειακές βλάβες όπως:

Αιμαγγειώματα – port wine stain, αιμαγγειωματώδεις σπίλοι προσώπου ή σώματος & το ποικιλόδερμα σε λαιμό και  ντεκολτέ. Πρόκειται επίσης για ένα συχνό αισθητικό πρόβλημα και ουσιαστικά αποτελεί συνδυασμό ευρυαγγειών και κηλίδων. Προκαλείται από την φωτογήρανση και αντιμετωπίζεται επίσης με τα κατάλληλα laser.